Ai widget

Je hebt een overbeet als de tanden in de bovenkaak verder naar voren staan dan die in de onderkaak. De bovenste tanden vallen over de onderste heen, in plaats van dat ze er bovenop staan. Gelukkig laat een overbeet zich goed behandelen, dankzij de verschillende soorten beugels die daarvoor beschikbaar zijn.

Wat is een overbeet?

Bij een overbeet sluiten de tanden van de bovenkaak en de onderkaak niet goed op elkaar aan. Een overbeet is er natuurlijk in verschillende soorten, afhankelijk van hoe ver de kaken van elkaar verwijderd zijn.

Als de bovenkaak (veel) te ver naar voren staat leidt dat mogelijk tot een vervorming van de kaak. Als de tanden niet goed op elkaar aansluiten kan dat bovendien de mondgezondheid lastiger maken. Daarom is het verstandig om een overbeet vroeg te laten behandelen.

Bij kinderen groeit de onderkaak nog. Dat maakt het mogelijk om die groei te stimuleren. Op die manier groeien de kaken als het ware naar elkaar toe. Bij volwassenen groeit de onderkaak niet meer. Alleen een operatie kan er dan voor zorgen dat de beide kaken beter op elkaar aansluiten.

Hoe ontstaat een overbeet?

Een overbeet kan op allerlei manieren ontstaan. Bij kinderen gaat het vaak om te lang en te vaak gebruik van een fopspeen of duimzuigen.

Onze orthodontisten bekijken de mond en de kaak, om vast te stellen wat er aan de hand is. Vaak kunnen ze aan de overbeet zien hoe die is ontstaan. Zo behandelen we de beet, en leggen we uit hoe je kunt voorkomen dat dit opnieuw ontstaat.

Behandeling met een beugel

Een overbeet laat zich goed behandelen, vooral bij kinderen. Er bestaan verschillende soorten beugels, die ervoor zorgen dat de kaken beter op elkaar aansluiten.

Houd er rekening mee dat je de beugel over het algemeen een jaar tot twee jaar zal dragen. Op die manier is er voldoende tijd om de onderkaak te stimuleren en naar de bovenkaak toe te laten groeien. Daarna is het vaak verstandig om een vaste beugel te dragen, om zeker te weten dat de resultaten blijvend zijn en de overbeet verdwijnt.

Orthodontist bij een overbeet

Ben je benieuwd of jij een overbeet hebt en hoe we die zouden behandelen? Onze orthodontisten kijken graag met je mee. We leggen uit wat er aan de hand is en beschrijven de beugel die daarvoor het best geschikt is. Op die manier voorkomen we verrassen, omdat jij steeds precies weet wat je kunt verwachten en hoe we samen zorgen voor een stralende glimlach.

Heb je vragen of wil je direct een afspraak maken? Bel ons op telefoonnummer 010 473 47 37, stuur ons een e-mail naar info@orthobillet.nl of gebruik het online contactformulier. We horen graag van je!

Of meld je meteen online aan, dan nemen we contact met je op.

#volgorthobillet

FB icon wit instagram icon wit

Ja? Klik hier 👈
1
Scan de code
Hi 👋🏼, kan ik je helpen?