Ai widget

De nachtbeugel is een retentiebeugel. Als orthodontisten spreken we van een OIR, een Oral Invisible Retainer. Het is een beugel die je gebruikt om de behaalde resultaten met een actieve behandeling te behouden. Je wilt voorkomen dat de kaken of tanden terugkeren naar de oorspronkelijke stand, waardoor alle inzet voor niets zou zijn geweest.

De beugel voor de nacht helpt de tanden en kiezen beter te stabiliseren. Ze krijgen van de beugel ’s nachts de benodigde ondersteuning. Het is niet nodig om de beugel ook overdag te dragen, omdat de tanden al in de goede positie staan. De nachtbeugel draag je in het begin iedere nacht, met het doel om dit vervolgens te gaan afbouwen. 

Wat is een nachtbeugel? Na een actieve behandeling

Het is belangrijk om de tanden en kiezen in hun nieuwe positie te laten stabiliseren. Dat kost tijd. Het is gedurende die tijd niet langer nodig om de beugel voor de actieve behandeling te blijven dragen. Dat zou namelijk betekenen dat je nog steeds overdag én ’s nachts een beugel draagt.

Een beugel voor de nacht is dan een fijner alternatief. Je draagt de beugel als je naar bed gaat, en doet die ’s morgens weer uit als je opstaat. Gedurende de nacht krijgen de tanden en kiezen voldoende ondersteuning om verder te stabiliseren.

Bij Ortho Billet vertellen we je graag meer over de nachtbeugel, en bij welke behandelingen we die adviseren. Bovendien denken we met je mee over de manier waarop je het dragen daarvan kunt gaan afbouwen.  

Vanaf elke nacht langzaam afbouwen

Het doel van een nachtbeugel is om de tanden en kiezen te stabiliseren in hun nieuwe positie. Zodra dat voldoende is gebeurd heb je ook de beugel voor de nacht in principe niet meer nodig. Overigens kan het geen kwaad om de beugel ’s nachts af en toe te blijven dragen, om te voorkomen dat de tanden en kiezen kunnen terugkeren naar hun oorspronkelijke positie.

Houd er daarnaast rekening mee dat er vervormingen kunnen optreden door groei van de kaken, door grote kauwkrachten of door een te grote druk van de tong. Ook tandenknarsen en tandenklemmen kunnen invloed hebben.

De nachtbeugel

De nachtbeugel is er in verschillende soorten en vormen. Een spalkje geldt in theorie ook als een retentiebeugel, en daarmee een alternatief op de nachtbeugel. Die is namelijk ook bedoeld om de tanden en kiezen op hun (nieuwe) plek te houden. De beugel voor ’s nachts bestaat vaak uit een doorzichtig hoesje, dat je over de tanden plaatst. Ons team van orthodontisten vertelt je daar graag meer over.

Heb je vragen of wil je direct een afspraak maken? Bel ons op telefoonnummer 010 473 47 37, stuur ons een e-mail naar info@orthobillet.nl of gebruik het online contactformulier. We horen graag van je!

Of meld je meteen online aan, dan nemen we contact met je op.

#volgorthobillet

FB icon wit instagram icon wit

Ja? Klik hier 👈
1
Scan de code
Hi 👋🏼, kan ik je helpen?