Ai widget

Elastieken bij een Beugelbehandeling

Welkom bij ons artikel over het dragen van elastieken tijdens een beugelbehandeling. Deze worden specifiek aangepast aan de behoeften van elke patiënt en hun orthodontische problemen. We geven je enkele tips over het dragen van elastieken én leggen uit waarom een beugelbehandeling niet kan slagen als je ze niet of te weinig draagt. 

Elastieken: Wat zijn ze en waarom zijn ze belangrijk?

Elastieken zijn kleine, rubberachtige bandjes die vaak deel uitmaken van orthodontische beugelbehandelingen. Ze spelen bij veel van onze patiënten een belangrijke rol bij het rechtzetten van scheve tanden en het verbeteren van de beet. Ze kunnen in verschillende situaties worden gebruikt, afhankelijk van het specifieke orthodontische probleem.

Soorten Elastieken

Hier zijn enkele voorbeelden van de diverse soorten elastieken:

  1. Kruisbeet: Deze helpen als je boventanden aan de binnenzijde van je ondertanden bijten.
  2. Buitenbeet: Deze corrigeren een situatie waarbij je boventanden te ver naar buiten staan ten opzichte van je ondertanden.
  3. Klasse II (voor een Overbeet): Voor diegenen met een overbeet, waarbij de boventanden te ver naar voren staan ten opzichte van je ondertanden.
  4. BOX in het Front (bij een Openbeet): deze helpen de boven- en ondertanden naar elkaar toe te bewegen, zodat ze elkaar gaan overlappen en je niet meer tussen je tanden door kunt kijken.

Voor meer gedetailleerde informatie en afbeeldingen van alle soorten elastieken kun je terecht bij Ortho Billet, waar we handige PDF-bestanden met uitleg en foto’s beschikbaar hebben. Dus twijfel je of je jouw elastieken goed draagt? Neem contact met ons op en we sturen jou het juiste PDF-bestand toe van de elastieken die je moet dragen. Dát is de service van Ortho Billet.

Hoe Draag je Elastieken?

Het dragen van elastieken is (na wat oefenen voor de spiegel) eenvoudig, maar het meest belangrijke is het aantal uren dat je ze draagt. De aanbeveling is om ze minimaal 20 tot 22 uur per dag te dragen. Je mag ze verwijderen tijdens maaltijden, tandenpoetsen en bij bepaalde sporten waarbij je een bitje moet dragen ter bescherming. Belangrijk is dan wél dat je ze direct weer draagt na de zojuist benoemde bezigheden.

Waarom is het continu dragen zo belangrijk? De constante druk die elastieken uitoefenen, helpt je tanden door de kaak te bewegen naar de gewenste positie. Als je ze minder dan 20 uur per dag draagt, zal het gewenste effect minimaal zijn en zal je beugelbehandeling onnodig langer duren.

Kortom

Elastieken spelen een belangrijke rol bij het verkrijgen van een mooie, rechte glimlach. Het dragen van elastieken volgens de aanwijzingen van je orthodontist is de sleutel tot een succesvolle behandeling. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je orthodontist voor hulp.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen begrijpen waarom elastieken zo belangrijk zijn bij beugelbehandelingen en hoe je ze moet dragen. Als je meer informatie nodig hebt over beugels, elastieken, of andere tandheelkundige onderwerpen, laat het ons weten. We staan altijd klaar om te helpen.

#volgorthobillet

FB icon wit instagram icon wit

Afspraak maken

Ja? Klik hier 👈
1
Scan de code
Hi 👋🏼, kan ik je helpen?